Cruisehavner i Sogn og Fjordane

I løpet av de siste 15 årene har antall cruiseturister i Norge økt fra ca. 200 000 til 700 000, det vil si en gjennomsnittlig årlig økning på omtrent 9%. En prognose fra Kystverket viser at det i 2060 vil være omtrent 2 millioner cruiseturister i Norge.

Hvilke reisemål dominerer og hvor kommer turistene fra?

Reisemålene på Vestlandet dominerer cruisetrafikken i Norge. Omtrent 50% av alle cruiseanløpshavner i 2014 sognet til Vestlandet. Men hvor kommer cruiseturistene fra? Jo, de fleste er faktisk fra Tyskland og Storbritannia, som ligger på omtrent 28 og 26%, mens det også har vært en betydelig økning blant cruiseturister fra Frankrike, Spania og Italia. Ellers kommer mange fra USA, omtrent 10%, i tillegg til Japan og Russland.

Flåm – en av Norges største cruisehavner

Flåm ligger i Aurland kommune i Sogn og Fjordane og er en liten bygd som lokker til seg et enormt antall turister hvert år. I 2016 kunne Flåm skilte med hele 240.000 cruisepassasjerer, alle på dagsbesøk, noe som gjør stedet til en av de største cruisehavnene i Norge. Faktisk er Flåm blitt besøkt av noen av verdens største cruiseskip, inkludert RMS «Queen Mary 2» og «Independence ofthe Seas».

Flåm er spesielt kjent for Flåmsbanen. Dette er en togtur som går fra Flåm stasjon som ligger ved fjorden og opp til fjellstasjonen Myrdal på Bergensbanen. Flåmsbanen har en bratt stigning, faktisk stiger den fra 2 moh. til 870 moh. Den spektakulære togreisen har fått tilnavnet «verdens vakreste togreise».

Cruiseåret 2016

I 2016 kunne stedene Flåm, Bygstad og Olden i Sogn og Fjordane glede seg over en økning i antall cruiseskip. Flåm fikk besøk av 168 cruiseskip i forhold til 129 året før, Bygstad fikk besøk av 6 i forhold til 4 året før, mens Olden fikk besøk av 86 cruiseskip i forhold til 54 året før.

Selve cruisesesongen ble også utvidet. Første cruiseskip la til allerede den 5. mars, mens det siste ankom den 29. september. Det kan være delte meninger om cruisetrafikken, men en ting er i alle fall sikkert, den skaper gode og stabile arbeidsplasser for lokalbefolkningen, samt gode ringvirkninger for den lille sognekommunen. Cruiseturistene kjøper gjerne ekskursjoner i området. De vil blant annet oppleve Flåmbanen, turer med rib-båt og bussturer til ulike attraksjoner. Mange spaserer også bare rundt og handler litt suvenirer i butikkene, men totalt sett legger turistene igjen mye penger på Vestlandet.

Flåm tok i mot det største skipet, Queen Mary 2., på hele 344 meter. Skipet tar 3000 personer, og dagen da skipet la til kai, ble folketallet i Flåm tredoblet. Flåm kunne skilte med omtrent 255.000 cruiseturister i 2016. For nordmenn er det fortsatt danskebåten som dominerer når det gjelder antall turer i året.

Faktisk er på gangen av cruiseskip blitt så stor i Flåm at Havnevesenet har vært tvunget til å sette et tak for cruisetrafikken. Det er i dag satt et tak på to skip og 5000 turister per dag. Grunnen til det hele, er for å gjøre det mer komfortabelt for både de som bor i Flåm og for turistene som ankommer bygda. Tanken er at alle vil få en bedre opplevelse når pågangen ikke er for stor.

Skjolden

Skjolden, som ligger innerst i verdens lengste farbare fjord, Sognefjorden, fikk også cruiseskip på besøk i 2016. Cruiseskipene som legger til kai i Skjolden, gir sine turister et vakkert syn på innreisen til det lille tettstedet. Her får turistene nyte den pittoreske Lusterfjorden som ligger nær Jostedalsbreen. Jostedalsbreen ertross alt den største isbreen på det europeiske fastlandet, og den ender ved foten av de høyeste fjellene i Norge, Jotunheimen nasjonalpark – så dette er stor stas for enhver cruiseturist. Fjorden er omgitt av flere av Norges største attraksjoner som er tilgjengelig med kort transfer fra kaia.