Guide til fjordene og hvordan se de

Vakre Sogn og Fjordane kan skilte med Norges lengste fjord og Norges største isbre. Mens det ytterste av norskekysten består av kyst og øylandskap, snirkler fjordene seg innover fra kysten og byr på et vakkert landskap med majestetiske høye, bratte fjell. De norske fjordene er velkjente verden over og hvert år valfarter det turister fra både fjernt og nært til våre vakre fjorder.

Sognefjorden

Sognefjorden er den lengste og dypeste fjorden i Norge. Den er hele 205 kilometer lang, 1300 meter på sitt dypeste, og fjellene rundt er 1700 meter på sitt høyeste. Sognefjorden er faktisk verdens tredje lengste fjord.

Vårt lands lengste fjord er en av våre mest populære turistattraksjoner på Vestlandet. Den strekker seg fra kysten like nord for Bergen og videre inn til fjellene i Jotunheimen og til Jostedalsbreen.

Nærøyfjorden

Nærøyfjorden er en av Sognefjordens mange fjordarmer, og den sies å være den vakreste, villeste og mest dramatiske fjorden. Kanskje ikke så rart at den ble listet på UNESCOS Verdensarvliste i 2005? Faktisk er den også kåret til verdens best forvaltede naturområde av National Geographic.  Nærøyfjorden er kun 250 meter bred på sitt smaleste, men hvis du vil besøke fjorden over alle fjorder, er Nærøyfjorden et enestående valg.

Nærøyfjorden byr på en rekke aktiviteter og opplevelser. Du kan oppleve fjorden med en båttur, med kajakk, eller med fotturer i de omkringliggende fjellene og åsene. Her kan du vandre blant fantastiske fossefall og elver som ender opp inne i fjorden – ja, her kan du trolig få en av verdens beste naturopplevelser.

Lusterfjorden

Lusterfjorden strekker seg inn mot foten av Jotunheimen, Breheimen og Jostedalsbreen. Mange malere og kunstnere har hentet inspirasjon fra det maleriske landskapet i Lusterfjorden, hvor fjordvannet er friskt og lysegrønt på grunn av de fine sandkornene som blir fraktet ut i sjøen med breelvene. Langs Lusterfjorden bys det på et frodig og skjønt landskap med frukt og bærhager blant bebyggelsen på begge sider av fjorden.

Fjærlandsfjorden

Fjærlandsfjorden er også en arm av Sognefjorden, og denne fjorden er kjent som den grønne fjorden. I Fjærland møter fjorden breen, så her kommer du svært nærme Jostedalsbreen. I Fjærland ligger også Norsk Bremuseum, hvor du kan få et innblikk i hvordan breene har påvirket oss og klimaet gjennom tiden.

Finnafjorden

Finnafjorden er den minste av Sognefjordens fjordarmer, men den sies å være den mest spesielle. Den er nesten utilgjengelig med bil og fjellene stuper rett ned i fjorden. En av våre største osteprodusenter, Synnøve Finden, var faktisk født og oppvokst her.

Aktiviteter i Sognefjorden

Den innerste delen av Sognefjorden er omgitt av fantastiske fjell som byr på enestående muligheter for flotte fotturer – ja, dette er faktisk stedet som kan by på noen av de mest populære turområdene i Norge, blant annet i Jotunheimen, Jostedalsbreen, Breheimen, Aurlandsdalen og Utladalen. Hvis du er bitt av sykkelbasillen, bør du prøve deg på den vakre, historiske og utfordrende Rallarvegen. Dette er en 80 kilometer lang sykkelrute som strekker seg lang Bergensbanen og Flåmsbanen, fra fjell til fjord – et must for alle sykkelelskere. Området rundt Sognefjorden byr også på utrolige muligheter for rafting, fotturer, klatring og sommerski i Stryn.

Tips til fantastiske fjordopplevelser:

  • Bli med på et fjordcruise og opplev fjorden fra sjøsiden, du vil samtidig få litt info om norsk kultur og historie i området.
  • Lei en kajakk og ta en padletur, da kommer du tett på vannet og fjellene rundt.
  • Bli med på fisketur, det tilbys et hav av fiskemuligheter i fjordene, men også i vannene og elvene i høyfjellene.
  • Gå på fottur oppover i åsene og nyt den fantastiske utsikten over våre vakre fjorder.

Valget er ditt!