Regler for telting utendørs og tips til hvordan man gjør dette i de forskjellige årstidene

Selv om det finnes et fantastisk utvalg av gode innkvarteringsmuligheter i Sogn og Fjordane, er det mange som foretrekker å ta med teltet på tur. Ikke bare fordi det er mer budsjettvennlig, men også fordi man gjerne vil bo i naturen når en har et så idyllisk naturlandskap rundt seg som Sogn og Fjordane har å by på. Vestlandet er tross alt som skapt for telttur. Hva er vel bedre enn å slå opp teltet ved flotte fjorder med sandstrand og turkist vann eller på en av de mange fantastiske fjelltoppene?

Sognefjorden har flere gode campingplasser som både tilbyr teltplass, plass for campingbiler, hytter og sovesaler, ja til og med rorbuer. Mange av campingplassene ligger utrolig fint til og tilbyr både kjøkken og flotte sanitærforhold.

Men det finnes også flotte muligheter for å slå opp teltet andre steder i naturen, hvor det ikke er lagt til rette med toaletter, dusj og kjøkken. Noen velger også å sove under åpen himmel om været tillater det.

Selv om man i Norge nesten kan slå opp teltet hvor som helst, finnes det lover og regler som man må følge. Så ta en titt og merk deg reglene, slik at du kan campe med god samvittighet, vel vitende om at du vet hva du gjør og at du følger lover, skikk og bruk.

Hvor kan man slå opp teltet?

I følge Friluftsloven av 1957 kan man i utmark slå opp teltet minimum 150 meter fra bebodd hus eller hytte, og oppholde seg på plassen i maks 2 døgn. Det kan likevel være andre lokale regler som gjelder, som for eksempel forbud utenfor anviste plasser. Stort sett er slike unntak merket med skilting. Du kan også søke samtykke fra grunneier om å oppholde deg lenger enn to døgn hvis dette er ønskelig.

Innmark har strengere krav en utmark. Her må du alltid ha samtykke fra grunneier. Hvis du er i tvil om forskjell på utmark og innmark, er innmark betegnet som dyrket mark og privat sone rundt privathus og beboelsesbygninger.

Vil du telte på høyfjell eller i områder fjernt fra bebyggelse, trenger du ikke samtykke for lengre opphold. Men her kan det også være unntak fra regelen, som regel gjelder unntakene hvis oppholdet kan skade eller være til ulempe for naturen eller andre.

Vær hyggelig og forlat teltplassen slik du fant den

En gylden regel er å oppføre seg slik som du ønsker at andre rundt deg skal oppføre seg. Det vil med andre ord si; vær hyggelig, ikke bråk og ikke etterlat deg søppel. Forlat teltplassen slik du fant den, slik at andre etter deg vil finne en like idyllisk plass som du gjorde da du fikk øye på plassen.

Nye regler for båltenning

Tidligere har det vært bålforbud i Norge mellom 15. april og 15. september, men nå er faktisk reglene endret. Bålforbudet er utvidet til å gjelde i og rundt skogsmark, men også all utmark. Samtidig er bålforbudet endret til at du likevel kan tenne bål om sommeren der det åpenbart ikke kan medføre brannfare. Det vil med andre ord si at du må bruke hode og vise aktsomhet, men at du likevel kan kose deg med bål så lenge det er på et trygt sted uten brannfare, også på sommeren.

Telting på sommer- og vinterstid

Telting på sommerstid er vel ingen kunst, tenker du kanskje, men husk at været i Norge kan endre seg fra meget varmt til kaldt. Så vær forberedt med både sommerklær og gode varme klær.

Telting på vinterstid krever dog mye mer. Her må du tenke nøye gjennom valg av både telt, sovepose, klær, sekk, kokeutstyr osv. Husk også fjellvettreglene, som blant annet inkluderer å lytte til erfarne fjellfolk!