De flottestefjelltureneifylket

“Ut på tur, aldri sur” – ja, i alle fall ikke iSogn og Fjordane. Med så mye vakker natur og en hel del spennende og enestående opplevelser i vente, skal det vanskelig gjøres ikke å bli trollbundet. Selv om fjellene rundt Sognefjorden kan by på utfordringer med bratte bakker, åser og lier, er belønningen stor når du kommer deg til topps og kan nyte en fantastisk utsikt som vanskelig kan sammenlignes med noe annet. Sogn og Fjordane har utrolig mange turmuligheter, og her vil vi ta for oss noen av de mest populære godbitene.

Molden

Bo på Walaker Hotel, et av Norges mest historiske og spesielle hoteller, og ta turen opp til toppen av Molden i Luster Kommune. Turen tar ca. to timer, men kan by på noen utfordringer. Til gjengjeld vil du kunne nyte en fantastisk utsikt når du er kommet til topps. Faktisk kan du fra toppen se fjorden i alle retninger, hvor den beste utsikten er mot Lusterfjorden mot øst. Hvis været tillater det, kan du også tilbringe natten på toppen. Soloppgangen skal visstnok være et utrolig syn herfra.

Den kongelige postvegen – Nærøyfjorden

Den kongelige postvegen tilbyr en fantastisk fottur langs Nærøyfjorden, nærmere bestemt fra Gudvangen til Styvi. Turen er 6 kilometer lang og ikke spesielt krevende. Denne turen har også en litt fiffig avslutning. Når du kommer til kaia på Styvi, setter du på blinklyset, og neste ferge vil hente deg og ta deg med tilbake til Gudvangen.

Vettisfossen i Utladalen

Det sies at Vettisfossen i Utladalen er Nord-Europas høyeste frie fossefall. Faktisk har fossen et fritt fall på 275 meter og en total høyde på 370 meter. Utladalen byr på fantastiske turmuligheter gjennom dramatisk og vill natur. Her kan du oppleve de dypeste dalførene i Europa, rusle blant gamle fraflyttede gårder og se de majestetiske fjellene i Jotunheimen ruve rundt dalen. Hvis du ønsker å benytte deg av anledningen til å gjøre det hele enda mer spesielt, bør du ta en overnatting på Vetti Gard Turiststasjon,en gård som har spilt en viktig rolle for fjellfolk langt tilbake i tid. Her vil du få et godt måltid før du nyter en god natt søvn i en av sengene eller på en madrass på låven, alternativt i lavvo eller i ditt eget telt.

Fannaråken – Norges høgstliggende turisthytte

Hva med en fottur i Jotunheimen? Hvis du er i normal god form, er du perfekt rustet for en tur fra Turtagrø til Fannaråken. Turen opp til Fannaråken tar ca. fire timer, og når du kommer frem til turisthytta Fannaråken, befinner du deg faktisk hele 2068 meter over havet. Her kan du nyte fantastisk utsikt til mange av de andre toppene i Jotunheimen, samt en fantastisk soloppgang i klart vær.

Fottur i Aurlandsdalen

Den spektakulære Aurlandsdalen ligger i vakre Sogn som er en av Norges mest populære turistmagneter. Her kan du bli med på en 20 kilometer lang fottur som starter i Østerbø og ender ved Vassbygdi i Aurland. Vandringen går gjennom et vakkert naturlandskap, blant fraflyttede gårder som Nesbø ved Nesbøvatnet, Sinjarheim Gård og Almen Gård, blant elver og fossefall, kraftige stigninger og du kan også få med deg Vetlahelvete som er dalens største jettegryte. Mange benytter en hel helg til denne turen, da de gjerne også vil få med seg en sykkeltur langs den velkjente Rallarvegen eller en padletur i Nærøyfjorden. Sov under åpen himmel, i telt eller på en fjellstue. Uansett hvilken rute du velger og hvilke kombinasjoner du setter sammen, er du garantert en naturopplevelse du vil minnes i lang tid fremover.

Riktig god tur!