Isbreer i Sogn og Fjordane

I tillegg til Norges lengste fjord, Sognefjorden, kan Sogn og Fjordane også skilte med Norges største isbre, Jostedalsbreen. Faktisk har fylket flere fantastiske isbreer, inkludert Jostedalsbreen, Briksdalsbreen, Ålfotbreen, Myklebustbreen og Spørteggbreen. Det kryr av aktiviteter og opplevelser rundt flere av breene, så her kan du så absolutt ta hjem et minne for livet.

Jostedalsbreen Nasjonalpark

Jostedalsbreen Nasjonalpark ble grunnlagt i 1991 og dekker et areal på 1310 km2. Jostedalsbreen er faktisk den største isbreen på det europeiske fastlandet. Selve breen dekker hele 487 km2 av Jostedalsbreen Nasjonalpark og er 80 kilometer lang. Under Fåbergstølen og øst for Kjenndalskruna skal islaget visstnok være mer enn 500 meter tykt. Ja, faktisk tilsvarer ismassen til Jostedalsbreen omtrent 300 000 millioner badekar med vann, noe som tilsvarer Norges vannforbruk over 100 år.

Jostedalsbreen skiller Norges lengste fjorder, Sognefjorden og Nordfjorden. Smeltevannet fra isbreene samler seg og danner breelver, og nasjonalparken byr på alt fra frodige daler til alpinanlegg og arktisk klima. Nasjonalparken kan kun nås til fots og kan skilte med mer enn 600 000 besøkende hvert år.

Jostedalsbreen Nasjonalpark kan lettest nås fra Jostedalen i Luster kommune og fra Fjærland i Sogndal kommune. Fra begge disse stedene tilbys brevandring og besøk på nasjonalparksentrene.

Jostedalsbreen på langs – en vakker vårskitur

Det sies at noe av det vakreste du kan være med på, er Jostedalsbreen på langs, som er en vårskitur over Jostedalsbreen. Den fantastiske turen begynner ved Fåbergstølen innerst i Jostedalen, går innom Lodalskåpa, mot HøgsteBreakulen, Kvitekoll, Ramname, Bings gryte og ned igjen til Flatbrehytta. Dette er en nokså krevende tur, hvor det først gjøres unna 800 høydemeter før det fortsettes innover på den snødekte isen. Du må være godt vant til å gå på ski med sekk, og en viss erfaring eller brekurs er påkrevd. Dette er en tur for ordentlige opplevelsesjegere. Gruppen overnatter 2 netter i telt på breen, og her kan vi trygt si at turen kun er egnet for voksne og fjellsportsinteresserte. Hvis du er godt trent, en skientusiast og vant med å ferdes med sekk og teste deg selv, er dette så absolutt turen for deg. Dette er en tur som garantert vil bli et minne for livet og som du sent vil glemme.

Briksdalsbreen

Briksdalsbreen er en av de mest tilgjengelige og en av de mest kjente armene til Jostedalsbreen. Den ligger ca. 20 kilometer fra Olden, i enden av Oldedalen. Briksdalsbreen er en del av Jostedalsbreen Nasjonalpark. Her venter det deg et vakkert syn. Brefallet stuper nemlig ned fra 1200 meters høyde til det frodige landskapet i den smale Briksdalen. Dette er en meget spesiell og populær turistattraksjon som tiltrekker seg en rekke turister hvert eneste år.

Bresafari ved Briksdalsbreen

Briksdalsbreen kan oppleves på nært hold med bresafari ved Briksdalsbreen. Her blir du med på en guidet padletur i raftingbåt, hvor du vil oppleve isfjell som flyter rundt deg i vannet. Turen tar om lag 45 minutter og er perfekt for hele familien, så lenge barna er over 10 år.

Vandring til Briksdalsbreen

Denne turen starter ved Briksdalsbre Fjellstue. Turen er 3 kilometer lang hver vei, altså totalt 6 kilometer, og tar ca. halvannen til to timer inkludert pause ved breen. Stien er faktisk tilrettelagt for både rullestol og barnevogn. Høydeforskjellen er på 200 meter. Det oppfordres til å ta med varme klær da det kan bli nokså kaldt ved isbreen.

Briksdalsbre fjellstue

Hvis du føler det lokker med de ovennevnte aktivitetene, er det vel ingenting som passer bedre enn et opphold på Briksdalsbre fjellstue? Her tilbys mat, drikke og overnatting, og du er dermed godt rustet for utflukter og aktiviteter dagen etter.