De viktigste severdighetene i Sogn og Fjordane

Når sommerferien, høstferien, vinterferien eller påskeferien står for døren, trenger vi ikke nødvendigvis å reise utenlands når vi skal på ferie. Vi er jo så heldige at vi bor i et fantastisk land som kan by på en rekke naturskatter, flotte attraksjoner og vakre severdigheter. Norge er så absolutt et spennende ferieland som kan skilte med en rekke enestående destinasjoner og fylker som kan by på litt av hvert, både for oss nordmenn og utenlandske turister som besøker vårt trolske land. Vi hører jo titt og ofte om utlendinger som vil reise til Norge for å oppleve « The FamousNorwegian Fjords» – og da er selvsagt Sogn og Fjordane en selvskreven destinasjon. Men dette utrolige fylket kan også by på et fantastisk utvalg av andre bemerkelsesverdige severdigheter.

Borgund Stavkirke

Borgund Stavkirke ligger i Borgund i Lærdal kommune i Sogn og Fjordane. Denne fantastiske kirken fra Middelalderen ligger i tettstedet Lærdalsøyri som ligger helt innerst i Sognefjorden. Eksakt byggeår er fortsatt uvisst, men det antas at kirken ble bygd en gang mellom år 1150 til 1200. Borgund Stavkirke anses som den best bevarte kirken fra denne tidsepoken. Det er vel heller ingen tvil om at dette er en av Norges vakreste kirker.

Flåmbanen

En annen meget populær severdighet i Sogn og Fjordane er Flåmbanen som har fått det flotte tilnavnet «en av verdens vakreste togreiser» – og det er den så absolutt. Her kan du nyte panoramautsikt over Norges fantastiske fjellandskap. Turen starter på Flåm Stasjon og tar 2 timer. Opplev Rallarvegen, enestående natur, superbratte fjellvegger, fossefall, og til og med 20 tuneller – helt fra havsnivå i Flåm i Sognefjorden til høyfjellstasjonen Myrdal på Hardangervidda. Dette er virkelig en vidunderlig togreise.

Kjosfossen

Kjosfossen ligger ved Flåmbanen i Aurland kommune, og fossefallet er faktisk Norges mest besøkte. Fossen kan ses fra Flåmsbanen, og i 1951 fikk fossen sitt eget stoppested, slik at turister fra både fjern og nær kunne få se fossen på nært hold. Her vil du garantert bli trollbundet av både synet og lyden av fossens utrolige fall på hele 225 meter, 670 meter over havet. Flåmsbanen stopper ved Kjosfossen i 5-10 minutter, noe som gir deg flotte muligheter til et fantastisk bilde av både fossen og huldrene som danser rundt.

Nærøyfjord

I Norges lengste fjord, Sognefjorden, finner vi Nærøyfjord, som faktisk er listet på UNESCOS verdensarvliste. Nærøyfjord sies å være den villeste og vakreste av sidearmene til Sognefjorden. Fjorden er 17 kilometer lang, og på det smaleste er den kun 250 meter bred. Med et fjordcruise i Nærøyfjord får du oppleve snødekteog stupbratte fjell, fantastiske fossefall, et vakkert kulturlandskapog gårder som klamrer seg fast oppe i åsene. Faktisk er en av episodene i NRK-serien «Der ingen skulle tru at nokon kunne bu» fra en av disse gårdene i Nærøyfjorden.

Stryn Sommerski

Stryn Sommerski er perfekt for alle som er elsker alpint. Alpinanlegget ligger på Tystingbreen på Strynefjellet og langs den nasjonale turistveien med det koselige navnet, Gamle strynefjellsveien. Denne veien er vinterstengt i perioden oktober til mai, så her er det ski på sommerstid som gjelder! Her kan du ta stolheisen som strekker seg hele 1000 meter opp til brebassenget, hvor du på eget ansvar har muligheter for å prøve deg på frikjøring. Dette er en fantastisk og spennende opplevelse for alle og enhver på sommerstid. Og skulle du bli litt sliten i bena, eller har behov for litt mat og drikke, er det bare å slå seg ned på Skikafeen. Her serveres det et utvalg av mat, i tillegg til varm og kald drikke – ja, til og med øl og vin for de som er sugne på det.